Skip to main content

Vurderer du en elektrisk sykkel? Les mer her!

El-syklenes inntog har gjort det både raskere, mer effektivt og mer miljøvennlig å komme seg rundt på to hjul. Hvem som helst kan sykle på en el-sykkel! Her går vi gjennom hva du bør tenke over og ting du kanskje lurer på hvis du vurderer en elektrisk sykkel.

Hva skal du bruke sykkelen til?

Det første du bør gjøre når du vurderer om du skal ha en el-sykkel, er hva du skal bruke den til. En elektrisk sykkel er for eksempel helt perfekt å bruke til og fra jobb. Hvis veien til jobb går over asfaltveier og langs fine sykkelstier, trenger du ikke en avansert terrengmodell. Det holder i massevis med en enkel og prisgunstig sykkel til denne typen urban bruk.

Hvis du derimot skal ha en el-sykkel til terreng- og fjellbruk, må du nok litt opp i pris og spesifikasjonskrav. Det kan virkelig være verdt det for sykkelturentusiasten, for med en elektrisk sykkel kan du få med deg mer utstyr og sykle lenger. Hvis du vil sykle i skog og mark må du gå for en modell med god demping og kraftige dekk. Du trenger også en sykkel med høy effekt og kraftig batteri som klarer å frakte både deg, tilbehør og utstyr uten å gå tomt for strøm.

Et annet utrolig praktisk bruksområde for elektriske sykler er selvsagt alle former for frakt av mindre kolli. Med et barnesete eller en sykkelvogn kan du ta med barna nærmest hvor som helst uten å måtte ta bilen. Elektriske sykler er også svært populære blant kurerer og bud av ulike slag. Du får elsykler med et stort antall ulike transportløsninger; vogn bak, kasse foran, vesker på sidene og mye mer.

Er de ikke fryktelig dyre?

Mange ser for seg at elektriske sykler er utrolig dyre og helt uoppnåelige for mange. Men det stemmer ikke! Det har kommet mange aktører på markedet som skaper konkurranse – en faktor som presser prisene ned. I tillegg har teknologien blitt billigere å produsere. I dag får du elsykler til godt under ti tusen kroner, og de kan holde i massevis avhengig av dine personlige behov.

Hvordan unngår man at den blir stjålet?

En av tingene folk bekymrer seg mest for når det gjelder el-sykkel, er tyveri. Det er ingen hemmelighet at sykkeltyveri er et utbredt problem, særlig i større byer, der el-sykler kanskje er aller mest praktisk. Dette problemet finnes det flere løsninger på.

Noen byer, som Oslo, har vektere som patruljerer lukkede «sykkelgarasjer» der du kan oppbevare sykkelen din for en liten slant. Du kan selvsagt ha med sykkelen opp i leiligheten eller inn i gangen din, hvis du har plass (og heis). Men det kanskje beste valget for mange, er å ha en ordentlig god sykkellås og ikke minst god forsikring. En skikkelig lås skremmer bort mange tyver, og skulle uhellet være ute, får du dekket omtrent hele beløpet til en ny sykkel gjennom forsikringen. Smart!

Er det farligere å sykle på en el-sykkel enn en vanlig sykkel?

Nei, det er ikke noe farligere å sykle på en elektrisk sykkel enn det er å sykle på en vanlig sykkel – så lenge du tar de rette forhåndsreglene. Bruk alltid hjelm og gode lykter. Det er viktig å kjenne og følge trafikkreglene hvis du sykler i veien. Og hvis du sykler på fortauet, er det viktig å være klar over at fotgjengeren alltid har prioritet – og husk at du ikke skal sykle raskere enn gangfart når du sykler på fortau.

Hvis du lurer på hvordan det føles å sykle på en elsykkel, finnes det mange sportsforretninger som lar deg ta en prøvetur før du eventuelt slår til. Det er ikke noe skummelt å sykle på elektriske sykler. Du har full kontroll over farten, og bremsene er minst like effektive som på en vanlig sykkel. Følelsen av å suse oppover en bakke med vind i håret er helt uslåelig!