Skip to main content

Fremstilling

Elektriske kjøretøy i masseproduksjon

På grunn av hvordan den globale økonomien fungerer, har verdens fabrikk blitt Kina. Teknologiske eksperter masseproduserer elektriske kjøretøy og sender dem til Norge for salg til en mye rimeligere pris enn vi klarer å få til fra norske leverandører. Dette kan gå på bekostning av kvalitet, og i Norge har vi spesielle forhold som både kulde og salting av veier. Metall ruster, og uten nødvendig rustbeskyttelse vil ikke kjøretøyet vare i mange år.

En annen ting som er viktig å tenke på, er at litiumbatteriene har variabel ytelse når det er store forandringer i temperaturen. Batteri kan eksplodere dersom de blir utsatt for skader, og med redusert stålkvalitet, dårlig isolasjon eller konstruksjon vil risikoen for at slike ting skal skje, øke betraktelig.

Kina og Taiwan har tradisjonelt vært gode på å levere rimelig teknologi, men det har ofte gått på bekostning av kvaliteten. Enten om du skal kjøpe en ny elektrisk sykkelhoverboard eller et annet elektrisk kjøretøy, så er det lurt å lese kundeanbefalinger. Finn ut om produsenten av kjøretøyet av interesse kan levere tilstrekkelig kvalitet, og at de oppfyller krav til norske kjøreforhold og lover.

Norske produsenter, eller bare norske leverandører?

Det er viktig å skille på opphavslandet til en leverandør, og produksjonslandet. Et italiensk sykkelmerke betyr ikke at den er produsert i Italia. Sannsynligheten for at hele eller deler av produksjonen er fra Kina, er veldig stor. Hvis du ønsker en kvalitetssykkel som er designet og konstruert for norske forhold, må du punge ut med mer penger. Du får derimot en sykkel som du kan være mer sikker på at vil være værbestandig, og at den følger gjeldende norske regler og standarder. Det er ingen regler for import av sykler og kvalitetssikringen av disse, og derfor er det ditt ansvar som kjøper å forvisse deg om at sykkelen du kjører, følger vegvesenet sine lover.

Du har reklamasjonsrett i 2 eller 5 år, avhengig av kjøretøyet og hvor lang tid det er ment for å vare. En norsk kvalitetsleverandør kan garantere for at produksjonen er tilfredsstillende, og det er ikke uvanlig at de da leverer garantier på 10 år eller mer. En god garanti kan gjøre det til et tryggere valg å gjennomføre et kjøp, men sjekk også eventuelle vilkår for garantien. Alle som selger noe, vil tjene penger. En garanti som virker for god til å være sann, er som regel det. Kan de garantere for at kjøretøyet ikke ruster, og i hvor lang tid?

Hvordan sjekke produksjonskvalitet?

  • Pris: Største avgjørende faktor for kvalitet er prisen på kjøretøyet. Billige deler kan også selges for en dyr penge, slik som Apple gjør med sine telefoner. Man kan betale mye for et populært merke uten at det nødvendigvis trenger å være god kvalitet. Som hovedregel får du det du betaler for!
  • Kvalitet: Produksjonsmaterialet er ofte oppført på spesifikasjonene til kjøretøyet du skal kjøpe. Plastikk, karbonfiber og metaller har veldig forskjellige egenskaper og holdbarhet. Det er lurt å sjekke om det er en total gjennomføring av rustbeskyttelse over kjøretøyet, eller om det kun gjelder for enkelte deler. Det kan føre til mye utskifting og vedlikehold, dersom ikke alle deler har rustbeskyttelse i form av syrefast stål med høy kvalitet, eller et belegg som beskytter stålet. Aluminium ruster ikke like lett som stål, og det er mye lettere. De små delene som brukes på sykler er som oftest laget i stål, og på billigere sykler er det ikke syrefast stål. Da ruster delene lett, og du må bytte etter noen få år før det oksiderer så mye at det setter seg fast i andre deler.