Skip to main content

Tilbehør

Alt av praktisk sykkeltilbehør

Det finnes et hav av muligheter når du skal velge sykkeltilbehør. Listen er lang, men noe av det som er ganske standard tilbehør er låser, lykter, sykkelflasker, kurver og vesker. Praktisk tilbehør til vanlige sykler, landeveissykler eller terrengsykler. Sykler har også mulighet for oppgradering av bremser, demping og teknologiske enheter for utvidede bruksområder. Elektriske sykler tilbyr et nytt spekter av teknologiske muligheter, siden de allerede har store batteri i sykkelen som kan levere strøm til diverse digitale enheter.

Elektrisk design og ekstra funksjonalitet

Elektriske sykler leveres i utrolig mange spennende former og farger. Funksjonaliteten til en elektrisk sykkel er viktig for mange, og en av de mest ettertraktede kombinasjonene er et integrert batteri i rammen med økt rekkevidde og redusert ladetid. Andre ettertraktede modifikasjoner er forbedring av bremser, display med batteristatus, gode lys foran og bak, girsystem og sykkelens totalvekt. Det er viktig å huske på at når man kjøper mye tilbehør til den elektriske sykkelen, vil det føre til at rekkevidden reduseres på grunn av økt totalvekt.

Utvalg for landeveis- eller terrengentusiasten

Det kan være at du sykler fordi du liker aktiviteten, eller at du trener til en spesifikk konkurranse, som triatlon. Utvalget av utstyr til landeveissykler er stort, og rett sykkeltilbehør kan være med på å gjøre livet på veien enklere for deg. Obligatorisk sykkeltilbehør som sitter på kroppen til enhver landeveisentusiast, er sykkelhansker, racinghjelm, sykkelshorts og gode sko. Selve sykkelen har også en del obligatorisk utstyr som gjør sykkelopplevelsen mer behagelig, med tilbehør som racingpedaler, racingsete og flaskeholder.

Mange som er ute og sykler velger også å kjøpe en sykkelcomputer med speedometer og kaloriteller, eller en mer avansert GPS-sykkelcomputer med ekstrafunksjonalitet som for eksempel ruteplanlegger. På vinterstid kan en sykkelrulle være et nyttig verktøy, for å midlertidig konvertere sykkelen din til en stasjonær sykkel for bruk i garasjen eller inne i huset ditt. Dersom du liker terrengsykling, er det et helt eget utvalg av sykler som er spesialdesignet for å tåle ekstreme situasjoner og belastning. MTB-sykler blir utstyres med ekstra gode dempere, gjerne både foran og bak, som gjør det mye mer komfortabelt å kjøre i ulendt terreng.

Vanlig sykkeltilbehør

Et vanlig utvalg av sykkeltilbehør omfatter blant annet låser, lys, pumper, støtter, kurver, vesker til styret, ramme eller bagasjebrettet, ringeklokker, flaskeholder og skjermer. Her kan du lese noen tips om valg av sykkeltilbehør:

  • Låser: Når du skal velge en god lås, bør den være av kvalitetsstål og i en tykkelse som ikke er lett å klippe av. En potensiell tyv bruker lang tid på å komme seg unna hvis det er en tykkere vaier eller kjetting. Kodelåser er ofte av dårligere kvalitet enn låser med nøkler, og det er mulig å knekke koder på veldig mange av kodelåsene på markedet, noe som kan gi en falsk form for sikkerhet.
  • Lys: I mørket er det påbudt å ha lys både foran og bak, refleks bak og på pedalene. Det skal være synlig lys fra 300 meters avstand. Samtidig anbefales det at bekledningen også reflekterer lys, så en refleksvest eller hjelm kan være fint tilbehør å skaffe seg.
  • Bagasjebrett og skjermer: Å sykle uten skjermer på våt vei er en sølete affære, og noen sykler leveres ikke med skjermer. Det kan være praktisk å montere bagasjebrett, lys og skjerm samtidig, siden skjermen da blir mer stabil. Det er viktig å sjekke at lengden på skjermen er tilstrekkelig, slik at den ikke kaster vann oppover ryggen!
  • Vesker: Det finnes mange varianter av vesker som kan festes forskjellige steder på sykkelen. En veske eller kurv på styret er et tradisjonelt og populært alternativ, og mange har også vesker stroppet fast til bagasjebrettet eller rammen.