Skip to main content

Radiostyrt

Radiostyrt magi

En tidlig oppfinner revolusjonerte trådløs teknologi mange år før vi forstod potensialet. Han har vært et stort, men tidligere ukjent ikon for utviklingen av elektriske systemer. Vi snakker om Nikola Tesla. Selskapet som driver med elektriske biler, er oppkalt etter navnet til denne legendariske og elektriske mannen. I 1898 demonstrerte Tesla en båt for en folkemengde, og lurte publikum til å tro at de kunne styre båten med å rope kommandoer for hvilken vei den skulle kjøre! I virkeligheten styrte han selvfølgelig båten selv, og hadde det nok veldig morsomt med denne praktiske spøken.

Elektromagnetisk stråling og radiobølger er en fantastisk oppdagelse, og ved å bruke de fysiske egenskapene som er tilgjengelige for oss, får vi stadig flere muligheter. Magien man opplever som barn, når man kontrollerer en båt, bil, eller et helikopter, med en radiobasert styringsenhet, skal ikke undervurderes. Det er en fantastisk gave å gi et barn muligheten til å leke med denne trådløse teknologien. Det kan sette til verks nye ideer og drømmer for fremtiden, og kanskje neste Tesla som revolusjonerer teknologiske utviklingen i de neste hundre år, blir inspirert av fascinasjon over slik teknologi.

Hobby for både voksne og barn

Siden 1930 har det vært veldig populært med modellfly som hobby, og de fleste enheter har tradisjonelt blitt bygget med motor som går på flybensin, også kjent som metanol. RC står for remotely controlled, og er en vanlig benevnelse for små kjøretøy som styres med en radiostyrt kontrollenhet. En av de første RC-bilene ble funnet opp på 1960-tallet, og siden den gang har markedet florert med både forbrenningsmotorer og batteridrevne alternativer. Utviklingen av elektriske motorer har kommet veldig langt, og forbedringer i produksjon og utvikling, har ført til en ekstremt god ytelse på batterier og elektriske motorer. De kan levere en enormt god ytelse for både akselerasjon og responstid.

Raske og rimelige micro-datamaskiner muliggjorde at droner kunne produseres og selges til massene. De ble svært populære på verdensbasis fra 2010, og mange har fått dette som en hobby. Droner kan fly på auto-pilot, og krever veldig lite ferdigheter for å kontrolleres. Sensorer og maskinvare, kombinert med avansert styringsprogramvare tar seg av balanseringen, som gjør det veldig enkelt å styre dem. Droner er perfekte enheter som kan brukes til å ta vakre naturbilder og videoer fra vinkler som tidligere krevde helikopter. Droner kan også fly med bevegelser som et helikopter ikke klarer, og de har blant annet blitt brukt for å filme racing biler i høy hastighet, veldig nært bilen, og til og med helt ned på bakkenivå. Vi har nok bare sett en liten brøkdel av mulighetene som droner har å by på, og hvem vet hva den neste oppfinnelsen av radiostyrt magi kan bli?

Motorsport og elektrisk sykkel/

Hvis du er ute etter mer adrenalin, så kan det være fint å sjekke ut motorsport. For barn kan det være fint å begynne med å prøve seg på minicross. Elektriske motorer har inntatt sykkelmarkedet, og gode batteripakker har gjort det mulig å få en brukbar rekkevidde på dem. Salget av elektriske sykler øker, og for de som pendler til jobb er det et interessant alternativ til å kjøre kollektivt eller med bil. Les mer om elektrisk sykkel her.