Skip to main content

Minicross

Motorsport for elleville barn!

Når barna er urolige og samtidig glad i fart og spenning, er motorsport en aktivitet som kan passe perfekt! En amerikansk studie fra 2013 konkluderer med at barn og ungdom med ADHD-historikk har større sannsynlighet for å bli involvert i motorsport, sammenliknet med andre barn. Som foreldre ønsker vi det beste for barna, og da er det naturlig at vi velger å la barna få utfolde seg på best mulig måte, med de forutsetningene de har. Det kan også være litt bekymringsverdig å sende barna av gårde på en kraftig 50–80 kubikk minicrossykkel, eller pocketbike, men det finnes heldigvis både miljøer som tilbyr god opplæring og et godt utvalg med beskyttelsesutstyr.

Beskyttelsesutstyr

Minste anbefalte beskyttelse for å kjøre på en minicross er hjelm. Det er ikke uvanlig å kjøre rundt med crosstøvler, som er relativt solide og tar unna støt når man bruker beina for å holde balansen i svingene. En god kjøredress gjør at man forhindrer skrubbsår, men beskytter en ikke mot harde fall. Derfor bruker man også beskyttelse på knær og legger for å unngå å knekke bein. En annen veldig viktig beskyttelse er brynje, eller armor, som beskytter ryggen og forhindrer lammelse ved harde fall. Utover det er det viktig å ha et godt grep om styret med gode hansker.

Minicross – pocketbike eller minimoto

Hvis du ønsker å kjøpe en motorisert sykkel til minicross til ditt barn, må du være innforstått med risiko og lover knyttet til sporten. Det er ikke lov å kjøre overalt. En pocketbike eller minimoto må kjøres på lukkede baner, og crossykler er ikke registrert for å kunne kjøre på vei. Med ombygging er det mulig å oppnå en godkjenning for veicross, som også krever at man kjører med riktig sertifikat, men denne ombyggingsprosessen er kostbar.

Den vanligste formen for minicross-sykkel er motorisert med 49 cc slagvolum og oppover. Vanligvis er sittehøyden ca. 50 cm fra bakken, og toppfarten er ca. 50 km/t for 50-kubikkvarianter. Ellers likner de veldig på en dirt bike av vanlig størrelse. Alt er gjort mindre for at barn skal kunne komme inn i sporten fra tidlig alder. Det finnes også elektriske varianter av crossykler, som begynner å bli mer populære.